Afdrukken

Kiemzaden: mijn methode.

De voordelen van het verstrekken van kiemzaad aan onze vogels zijn ons allen goed gekend.

Door het kiemen verhogen wij de voedingswaarde met een factor 300, een zuivere energie boost door de aanwezige glucose en fructose, enzymen, vitamines C, E, B, beta caroteen, eiwitten, antioxidanten en mineralen die niet meer gebonden zijn aan het in het zaad aanwezige fytaat.

Voor kanaries hoeft men geen speciale kiemzaad samenstelling, een goed zoet raapzaadmengsel volstaat, temeer dat dit een perfect aminozuur profiel bevat, net als een ei.

Hoe gaan we tewerk?

Vaak lees ik dat velen hun kiemzaad overnacht in water laten staan, ik denk dat dit veel te lang is en het zaad als het ware verzuipt. Iedereen is bang van de ontwikkeling van schimmel in het kiemzaad en vergeet niet de ramp in Duitsland (2011) waar de bron een infectie was met een E. Coli bacterie die een toxine aanmaakte.

De techniek van Phil Warne, welke door de jaren heen bijna alle manieren getest heeft is een heel eenvoudige.

Neem de hoeveelheid kiemzaad welke je nodig hebt, spoel eerst goed af in een zeef onder lopend water, neem een kom waarin je 1 koffielepel bleekwater (javel) aan 2 liter water toevoegt en laat dit zaad weken in het water voor maximaal 4 uur. Daarna uit het bleekwater nemen, goed afspoelen en in een zeef laten uitdruipen. Daarna 4 maal per dag goed spoelen en klaar is kees.

Een andere methode maakt gebruik van Virkon S, in feite een antisepticum ook op basis van chloor.

Neem een kom met 2 liter water en doe er ongeveer 3 gram Virkon S bij. Nadat het zaad goed gespoeld is dit, in een zeef, in het water met de Virkon S doen en 4 uur laten weken. Daarna, en hier zit het verschil, neem je de zeef uit de kom en spoel je NIET onder stromend water, gewoon laten staan en laten uitdruipen, enkel af en toe een omroeren zodat het nattere zaad onderaan bovenaan komt en er meer zuurstof bij kan. Bij koudere temperaturen, wanneer er meer tijd nodig is om te kiemen, kan je na een dag de zeef nog een extra keer onderdompelen in een oplossing van 3 gram Virkon S per 2 liter, gewoon een paar minuten en dan weer, zonder te spoelen, verder laten kiemen. Het grote voordeel van deze methode is dat, door de aanwezigheid van de Virkon S, de groei van bacteriën en schimmels tegengehouden wordt. Virkon S verliest maar 10% van zijn kracht na 7 dagen!

Dr Coutteel gebruikt geen Virkon S of javel, maar beweert dat je de te kiemen zaden ook perfect kan laten weken in een oplossing van 2 ml/Liter F-10. Dit zullen wij uittesten begin volgend jaar.

Weet ook dat je dit gekiemd zaad perfect kan invriezen, maar zorg er dan voor dat het goed droog is, anders krijg je klontervorming. Invriezen doet niet af aan de kwaliteit en de voordelen van het verstrekken van gekiemd zaad.

Veel succes!

Dr Jan Vanderborght

Reageren op dit artikel kan via het contactformulier
Relevante opmerkingen zullen gepubliceerd worden